Składniki:
- 1 kartonik (500g) mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka niebieska
- 3 szklanki wrzątku
- 2 paski startej drobno białej czekolady
- Forma ok. 24x13 cm
1. Galaretki rozpuszczamy dokładnie w osobnych miseczkach, każdą w szklance wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia.
2. Dobrze schłodzone w lodówce mleko skondensowane wlewamy do miski i ubijamy mikserem tak, by się lekko spieniło.
3. Spienione mleko dzielimy na 3 równe części (do 3 misek), do każdej dodajemy po jednej rozpuszczonej galaretce (ma być chłodna, ale jeszcze płynna) i miksujemy.
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wkładamy na zmianę po 3 łyżki każdej z galaretek tak, żeby kolory się wymieszały. Wierzch wyrównujemy łyżką. Ciasto wkładamy na noc do lodówki, aby stężało. Przed podaniem posypujemy białą czekoladą.
2. Dobrze schłodzone w lodówce mleko skondensowane wlewamy do miski i ubijamy mikserem tak, by się lekko spieniło.
3. Spienione mleko dzielimy na 3 równe części (do 3 misek), do każdej dodajemy po jednej rozpuszczonej galaretce (ma być chłodna, ale jeszcze płynna) i miksujemy.
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wkładamy na zmianę po 3 łyżki każdej z galaretek tak, żeby kolory się wymieszały. Wierzch wyrównujemy łyżką. Ciasto wkładamy na noc do lodówki, aby stężało. Przed podaniem posypujemy białą czekoladą.
Kolorowo zawrót głowy :) super
OdpowiedzUsuńA może być mleko skondensowane słodzone?
OdpowiedzUsuńtak, ciasto będzie słodsze.
OdpowiedzUsuń