Składniki:
- forma 36x21 cm
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- ok. 400 g truskawek
- cukier puder do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić mikserem z cukrami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać powoli do masy, lekko mieszając łyżką. Dodać olej, delikatnie wymieszać.
2. Formę nasmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto, ułożyć na nim połówki truskawek (uprzednio spody truskawek lekko opruszyć mąką by nie opadły).
3. Ciasto piec ok. 30 minut (lub do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
4. Ostygnięte ciasto posypać cukrem pudrem.
2. Formę nasmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto, ułożyć na nim połówki truskawek (uprzednio spody truskawek lekko opruszyć mąką by nie opadły).
4. Ostygnięte ciasto posypać cukrem pudrem.
pycha :)
OdpowiedzUsuńTak chyba wygląda idealne ciasto biszkoptowe... zresztą nawet nie chyba. Po prostu tak wygląda i już! Marzę, że kiedyś i mi takie wyrośnie ;)
OdpowiedzUsuńto ciasto to jedna wielka lipa, u mnie truskawki jakimś dziwnym trafem opadły na dno
OdpowiedzUsuńa to dziwne, bo u mnie wyszło prawie tak samo jak na zdjęciach. Czy porządnie wysuszyłaś truskawki po obmyciu?
UsuńA jak piec z termo obiegiem czy bez🤔
OdpowiedzUsuń