Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Najprościej znaczy najsmaczniej :)

Składniki:
  • forma 36x21 cm
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • ok. 400 g truskawek
  • cukier puder do posypania wierzchu



Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić mikserem z cukrami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać powoli do masy, lekko mieszając łyżką. Dodać olej, delikatnie wymieszać.

2. Formę nasmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto, ułożyć na nim połówki truskawek (uprzednio spody truskawek lekko opruszyć mąką by nie opadły).

3. Ciasto piec ok. 30 minut (lub do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

4. Ostygnięte ciasto posypać cukrem pudrem.

Truskawkowe szczęście!


5 komentarzy:

  1. Tak chyba wygląda idealne ciasto biszkoptowe... zresztą nawet nie chyba. Po prostu tak wygląda i już! Marzę, że kiedyś i mi takie wyrośnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to ciasto to jedna wielka lipa, u mnie truskawki jakimś dziwnym trafem opadły na dno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to dziwne, bo u mnie wyszło prawie tak samo jak na zdjęciach. Czy porządnie wysuszyłaś truskawki po obmyciu?

      Usuń
  3. A jak piec z termo obiegiem czy bez🤔

    OdpowiedzUsuń