Truskawkowy sernik na zimno

Ekspresowy i znakomity!

Składniki:
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120 g)
  • 1 kg serka truskawkowego w wiaderku (np. President)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 3-4 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 500 g truskawek
  • okrągła forma, średnica 22-24 cm



Sposób przygotowania:
1. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w 1/2 szklanki wrzątku, zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

2. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim biszkopty. Kilka truskawek kroimy na połówki i przyklejamy do ścianek tortownicy.
 

3. Ser miksujemy z cukrami na jednolitą masę. Powoli cały czas miksując wlewamy ostudzoną całkowicie żelatynę.

4. Do środka formy wlewamy masę serową. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Następnie wykładamy wierzch ciasta połówkami truskawek. Sernik możemy udekorować dodatkowo listkami mięty.

5. Całość owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Po prostu pyszny!


7 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie :-) Chyba jutro zrobię to cudo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaką ilością galaretki zastąpić żelatynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pół opakowania w 1/2 szklanki wody (ok 100 ml roztworu)

      Usuń
  3. Wygląda obłędnie, jakże się cieszę, że sezon truskawkowy już za rogiem! :)

    OdpowiedzUsuń