Mistrzowska sałatka warstwowa

Niesamowicie smaczna!

Składniki:

  • 1 szklanka drobnego makaronu (np. koraliki)
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • ok. 200 g wędzonego boczku
  • 250 g sera żółtego w kostce
  • 2 garście chipsów bekonowych
  • ok. 100 g kulek mozzarelli
  • ketchup
  • sos czosnkowy:
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jajka pokroić w kostkę. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Boczek pociąć w paski i podsmażyć na suchej patelni. Ser żółty zetrzeć, mozzarellę odsączyć z zalewy.

2. Przygotować sos czosnkowy: śmietanę połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku przyprawami, wymieszać.

3. W dużej salaterce układać od dołu warstwy składników w kolejności: makaron, jajka, ok. 2/3 sosu czosnkowego, sałata, boczek, ser żółty, reszta sosu czosnkowego i ketchup (pół na pół - jak na zdjęciu), chipsy bekonowe z kulkami mozzarelli.

Polska GOLA!

1 komentarz: