Słodki budyniowiec - ciasto bez pieczenia

Niebiańsko smakuje :)

Truskawkowy raj otulony pyszną galaretką

Składniki:

  • 700 ml mleka
  • 80 g budyniu truskawkowego bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • masło 200g
  • ok. 120 g herbatników
  • truskawki, ok. 24 szt.
  • 2 galaretki truskawkowe   
  • forma do ciasta wymiar wew. 23x33



Sposób przygotowania:
1. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać 80g budyniu. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. W momencie gdy zacznie się gotować, dolać rozrobiony budyń i dokładnie wymieszać. Przez kilka minut gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gotowy budyń przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

2. Masło pokroić w kostkę i zmiksować. Dodawać do niego stopniowo zimny budyń. Ucierać składniki aż się połączą.

3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami, rozsmarować na nich masę, a na niej ułożyć truskawki.

4. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu w jednym garnku. Gdy galaretka zacznie tężęć, wylać ją na ciasto.

5. Ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc- jeśli ktoś wytrzyma😏).

Daj się skusić!




2 komentarze:

  1. Niebiański,lekki i puszysty to jest to !!!Smacznego.Przepis super łatwy.

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie jakoś nie wyszło, masa była za rzadka :(

    OdpowiedzUsuń