Zupa porowa z serkiem topionym i grzankami

Rozgrzewająca, pożywna i pyszna!
Składniki:
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 pory 
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • (opcjonalnie) 200 g mięsa mielonego wieprzowego garmażeryjnego
  • 2 opakowania serka topionego kremowego (2 x 100 g)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sół, pieprz do smaku
  • garść startego sera żółtego
  • grzanki



Sposób przygotowania:
1. Białe i jasnozielone części porów posiekać w talarki, cebulę w kostkę. Masło rozpuścić na patelni, podsmażyć na nim pory i cebulkę aż zmiękną.

2. Podsmażone pory i cebulę wrzucić do garnka z gorącym bulionem. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Do garnka dodać mięso mielone (dorzucać w drobnych kawałkach), gotować przez kolejne 10 minut.

3. Do zupy dodać serki topione, mieszać. Gdy serki całkowicie się rozpuszczą, dołożyć 2 łyżki śmietany, zamieszać i zdjąć z ognia.

4. Zupę podawać posypaną startym żółtym serem, z grzankami.

Smakuje doskonale!




2 komentarze:

  1. Super danie. Zupa wszystkim smakowała. Ja tylko zmieniłam, że podpiekłam mięso mielone wcześniej. Polecam wszystkim. Warto spróbować. Ugotowałam wielki gar z nadzieją, że starczy na dłużej, a tu szybko poszło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa serowa, bo tak u mnie się nazywa jest stałym gościem na talerzu :) Robimy dużo i nigdy nie zostaje

    OdpowiedzUsuń