Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- ok. 200 g sera żółtego
- kilka liści sałaty lodowej
- 3 jajka ugotowane na twardo
- puszka kukurydzy
- ok. 200 g szynki
- niepełna szklanka drobnego makaronu (np. koraliki)
- mały kubeczek śmietany 12%
- 3 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- duża przezroczysta salaterka
1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szynkę i jajka pokroić w kostkę, sałatę porwać na drobne kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szczypiorek posiekać. Ser i rzodkiewki zetrzeć na grubych oczkach tarki.
2. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z majonezem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
3. W salaterce układać od dołu warstwy składników w kolejności: makaron, szynka, połowa sosu, kukurydza wymieszana z jajkami, sałata, reszta sosu, ser żółty, szczypiorek, rzodkiewka. Każdą warstwę można dodatkowo delikatnie posolić.
2. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z majonezem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
3. W salaterce układać od dołu warstwy składników w kolejności: makaron, szynka, połowa sosu, kukurydza wymieszana z jajkami, sałata, reszta sosu, ser żółty, szczypiorek, rzodkiewka. Każdą warstwę można dodatkowo delikatnie posolić.
Warstwówki zawsze wyglądają efektownie. Bardzo podoba mi się ilość pyszność w tym przepisie, pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! Ja troszkę zmodyfikuję i dodam jogurt naturalny zamiast śmietany i na pewno przygotuję na święta, a co!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Oj smacznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł na sałatkę imprezową.
OdpowiedzUsuńSałatkę podawać na świeżo czy można dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuńWedług mnie dzień wcześniej się nie da, chyba że zrobi się dwie.
UsuńJeżeli chodziło o dzień później - to tak, sałatka smakuje dobrze zarówno w dniu wykonania jak i jeden lub 2 dni później.
Pozdrawiam,
Zrobiłam, wygląda smakowicie.Próbować będę z rodzinką jutro
OdpowiedzUsuń