Składniki:
- 3 szklanki mleka
- 1/3 paczki drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 całe jajko i 2 żółtka
- 4 i pół szklanki mąki
- 1 duże utarte jabłko (lub dwa małe)
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuścić w łyżce cukru. Do garnka wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wszystko lekko podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać mąkę, jajko i dwa żółtka, zmiksować.
3. Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Gotowe wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
1. Drożdże rozpuścić w łyżce cukru. Do garnka wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wszystko lekko podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać mąkę, jajko i dwa żółtka, zmiksować.
2. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy będzie gotowe, dodać utarte jabłko i delikatnie wymieszać. Ciasto trochę opadnie, ale nie należy się tym przejmować.
3. Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Gotowe wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz