Składniki:
- forma: 36x21 cm
- 150 g borówek amerykańskich
- 1 litr mleka
- herbatniki kakaowe- ok. 300 g
- 2 galaretki szafirowe
- 9 łyżek stołowych kaszy manny
- 3 łyżki stołowe cukru
Masa śmietankowa:
- 400 ml śmietanki 36%
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki stołowe żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami kakaowymi.
2. W garnku zagotować 1 litr mleka, dodać kaszę mannę i mieszać ok. 3 minut na włączonym palniku.
3. Do gotowej kaszy manny dodać dwie galaretki szafirowe i wymieszać całość do uzyskania jednolitej masy.
4. Do masy szafirowej wrzucić borówki i wymieszać łyżką.
5. Całość (jeszcze ciepłą) rozprowadzić w formie i pozostawić do ostygnięcia (ok 30-40 minut).
6. Masa śmietankowa: Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić mikserem z 1/2 szklanki cukru. Dodać rozpuszczoną chłodną żelatynę, zmiksować i szybko wyłożyć na wierch masy szafirowej.
7. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ok.2 h). Wierzch ciasta oprószyć wiórkami czekoladowymi lub innym ozdobnikiem.
2. W garnku zagotować 1 litr mleka, dodać kaszę mannę i mieszać ok. 3 minut na włączonym palniku.
3. Do gotowej kaszy manny dodać dwie galaretki szafirowe i wymieszać całość do uzyskania jednolitej masy.
4. Do masy szafirowej wrzucić borówki i wymieszać łyżką.
5. Całość (jeszcze ciepłą) rozprowadzić w formie i pozostawić do ostygnięcia (ok 30-40 minut).
ale pychotka!
OdpowiedzUsuń