Składniki na 5 porcji:
- naczynie żaroodporne ok. 2,5 l pojemności
- rękaw do pieczenia
- mięso drobiowe: udka z kurczaka bez kości 500 g
- 3 cukinie średniego rozmiaru
- 3 marchewki średniego rozmiaru
- 2 cebule żółte
- 1 cebula czerwona
- 5 ziemniaków
- przyprawy:
zioła prowansalskie,
oregano,
tymianek,
bazylia,
sól,
pieprz,
czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
1. Naczynie żaroodporne wyłożyć rękawem do pieczenia (przekroić górną stronę, by utworzył nam się prostokąt).
2. Warzywa pokroić na talarki, mięso przemyć wodą. Warzywa układać warstwami, po każdej warstwie posypując przyprawami według uznania.
Od dołu:
- warstwa cukinii,
- warstwa kartofli,
- warstwa marchewek,
- warstwa cebuli białej,
- mięso drobiowe,
- warstwa kartofli,
- warstwa cukinii,
- warstwa cebuli żółtej i czerwonej
3. Całość zawinąć rękawem na kopertę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celcjusza na 50 minut.
2. Warzywa pokroić na talarki, mięso przemyć wodą. Warzywa układać warstwami, po każdej warstwie posypując przyprawami według uznania.
- warstwa cukinii,
- warstwa kartofli,
- warstwa marchewek,
- warstwa cebuli białej,
- mięso drobiowe,
- warstwa kartofli,
- warstwa cukinii,
- warstwa cebuli żółtej i czerwonej
pyszne danie:)
OdpowiedzUsuń