Składniki:
- forma 36x21 cm
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (ok.200 g)
- poncz - niepełna szklanka kawy rozpuszczalnej lub mocnego cappuccino
- 200 g masła
- 3 żółtka
- pół szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 łyżki żelatyny
Polewa:
- 3 łyżki wody lub mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 100 g masła
Sposób przygotowania:
1. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kładziemy biszkopty, polewamy je ostygniętą kawą (cappuccino).
2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Masło ucieramy, dodajemy do niego ubite żółtka i miksujemy. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy serek homogenizowany, następnie mleko w proszku, a na koniec ostygniętą żelatynę.
3. Masę wykładamy na biszkopty i przykrywamy ją kolejną warstwą biszkoptów nasączonych kawą (cappuccino).
4. Przygotowujemy polewę: w rondelku zagotowujemy 3 łyżki mleka lub wody, dosypujemy cukier puder i rozpuszczamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Gdy masło się rozpuści, zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy przesiane przez sitko kakao. Mieszamy szybko i dokładne.
5. Polewę wylewamy na ciasto. Całość wkładamy do lodówki do stężenia.
Wspaniałe ciasto
OdpowiedzUsuńCZY ŻELATYNY DAJEMY 3 ŁYŻKI STOŁOWE CZY MAŁE ŁYŻECZKI?
OdpowiedzUsuń3 łyżki stołowe.
Usuńja dałam 3 łyżki i wyszło ok
Usuńdziś zrobiłam, przepyszne, kaloryczne ale pyszne.
OdpowiedzUsuńładnie się prezentuje i pewnie pyszne
OdpowiedzUsuńTen przepis jest NAJLEPSZY NA CAUPUCINO !!!!! Nie ma leszego i pyszniejszego !!!! Też robię od zawsze z tego przepisu i jest przepyszne !!!
OdpowiedzUsuńA gdyby do kawusi dodać alkohol , oczywiście do smaku . Pytanie : można , czy nie można ?
OdpowiedzUsuńTak, można według własnych preferencji, proponuję do kawy dodać odrobinę rumu.
UsuńCo można dać zamiast mleka w proszku ? Czym mogę to zastąpić ?
OdpowiedzUsuńraczej bez mleka w proszku taka sama masa nie wyjdzie. Można zamienić całą masę.
Usuńjak mozna wydrukowac ten przepis bo szukam i nie moge znalesc
OdpowiedzUsuńWydrukować można w opcji przeglądarki " Drukuj..." lub podeślij mi swojego maila - to prześlę Ci przepis bez zdjęć. Pozdrawiam,
Usuńwspaniałe i jakie proste jak się czyta :)
OdpowiedzUsuńCzy można do masy nie dodawać żółtek?
OdpowiedzUsuńSądzę że powinno się udać, natomiast nigdy nie robiliśmy tego ciasta bez żółtek (spełnia ono rolę emulgatora aby masa była zbita bez pęcherzyków powietrza).
UsuńZrobiłam bez żółtek i wyszło pyszne.
Usuńjakie mleko w proszku mozna dodac do tego ciasta?
OdpowiedzUsuńKażde mleko w proszku które w tytule ma "PEŁNE" to znaczy że jest w nim tłuszcz (20-26%)
UsuńMleko odtłuszczone w proszku się nie nadaje.
Jakiego serka najlepiej użyć?
OdpowiedzUsuńMy użyliśmy "President Serek Waniliowy" - w opakowaniu 1 kg. Ale może być każdy inny, byle był homogenizowany.
UsuńA to mleko w proszku wsypać?
OdpowiedzUsuńtak, wsypać.
Usuń