Cappuccino - przepyszne ciasto bez pieczenia

Przygotujesz w 20 minut!

Składniki:
  • forma 36x21 cm
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (ok.200 g)
  • poncz - niepełna szklanka kawy rozpuszczalnej  lub mocnego cappuccino
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny
Polewa:
  • 3 łyżki wody lub mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 100 g masła


Sposób przygotowania:

1. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kładziemy biszkopty, polewamy je ostygniętą kawą (cappuccino).

2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Masło ucieramy, dodajemy do niego ubite żółtka i miksujemy. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy serek homogenizowany, następnie mleko w proszku, a na koniec ostygniętą żelatynę.

3. Masę wykładamy na biszkopty i przykrywamy ją kolejną warstwą biszkoptów nasączonych kawą (cappuccino).

4. Przygotowujemy polewę: w rondelku zagotowujemy 3 łyżki mleka lub wody, dosypujemy cukier puder i rozpuszczamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Gdy masło się rozpuści, zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy przesiane przez sitko kakao. Mieszamy szybko i dokładne.
5. Polewę wylewamy na ciasto. Całość wkładamy do lodówki do stężenia.

IDEALNE DO KAWUSI! 😏



23 komentarze:

  1. CZY ŻELATYNY DAJEMY 3 ŁYŻKI STOŁOWE CZY MAŁE ŁYŻECZKI?

    OdpowiedzUsuń
  2. dziś zrobiłam, przepyszne, kaloryczne ale pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. ładnie się prezentuje i pewnie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis jest NAJLEPSZY NA CAUPUCINO !!!!! Nie ma leszego i pyszniejszego !!!! Też robię od zawsze z tego przepisu i jest przepyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdyby do kawusi dodać alkohol , oczywiście do smaku . Pytanie : można , czy nie można ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można według własnych preferencji, proponuję do kawy dodać odrobinę rumu.

      Usuń
  6. Co można dać zamiast mleka w proszku ? Czym mogę to zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej bez mleka w proszku taka sama masa nie wyjdzie. Można zamienić całą masę.

      Usuń
  7. jak mozna wydrukowac ten przepis bo szukam i nie moge znalesc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydrukować można w opcji przeglądarki " Drukuj..." lub podeślij mi swojego maila - to prześlę Ci przepis bez zdjęć. Pozdrawiam,

      Usuń
  8. wspaniałe i jakie proste jak się czyta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można do masy nie dodawać żółtek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę że powinno się udać, natomiast nigdy nie robiliśmy tego ciasta bez żółtek (spełnia ono rolę emulgatora aby masa była zbita bez pęcherzyków powietrza).

      Usuń
    2. Zrobiłam bez żółtek i wyszło pyszne.

      Usuń
  10. jakie mleko w proszku mozna dodac do tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każde mleko w proszku które w tytule ma "PEŁNE" to znaczy że jest w nim tłuszcz (20-26%)
      Mleko odtłuszczone w proszku się nie nadaje.

      Usuń
  11. Jakiego serka najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My użyliśmy "President Serek Waniliowy" - w opakowaniu 1 kg. Ale może być każdy inny, byle był homogenizowany.

      Usuń
  12. A to mleko w proszku wsypać?

    OdpowiedzUsuń