Składniki:
- puszka brzoskwiń
- 1 masło
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- forma: ok. 35x23 cm
- 1 kg twarogu sernikowego
- 2 całe jajka
- 2 budynie waniliowe
- 1 szklanka cukru
- 3/4 kostki masła
- kilka kropli olejku arakowego lub waniliowego
Piana:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, masło i zagnieść na stolnicy ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną włożyć do zamrażarki na ok. godzinę.
2. Masa serowa: 2 jajka ubić ze szklanką cukru, dodać twaróg i masło, miksować, dosypać 2 budynie i kilka kropli olejku, zmiksować.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć równomiernie rozwałkowanym ciastem (tą częścią, która nie była w zamrażarce). Masę serową wylać na ciasto. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Pokroić na kawałki i ułożyć na masie serowej.
4. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
5. Brzoskwinie przykryć pianą z białek. Na pianę zetrzeć (na grubych oczkach) schłodzone ciasto.
6. Ciasto piec w temp. 180 stopni przez ok. godzinę.
2. Masa serowa: 2 jajka ubić ze szklanką cukru, dodać twaróg i masło, miksować, dosypać 2 budynie i kilka kropli olejku, zmiksować.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć równomiernie rozwałkowanym ciastem (tą częścią, która nie była w zamrażarce). Masę serową wylać na ciasto. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Pokroić na kawałki i ułożyć na masie serowej.
4. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
5. Brzoskwinie przykryć pianą z białek. Na pianę zetrzeć (na grubych oczkach) schłodzone ciasto.
6. Ciasto piec w temp. 180 stopni przez ok. godzinę.
Potwierdzam , pyszny, moja mama go piecze:)
OdpowiedzUsuńJa go też piekłam w tym roku a przeppis już już miałam dawno pyszny
OdpowiedzUsuńUwielbiam, choć nigdy nie piekłam. Wygląda obłędnie, puszyście, serowo i owocowo, super!
OdpowiedzUsuń